Caritas Danmark

I 2021 indgik Vesterbro Mad et nyt og givende samarbejde med Caritas Danmark med det formål at skabe et socialgastronomisk madfællesskab. Madfællesskabet hører under Caritas’ ældreindsats og har fokus på at skabe fællesskab og livsglæde for ældre. Det gør vi med hjælp og engageret indsats fra elever fra Rysensteen Gymnasium. I denne konstellation får de ældre et fællesskab indbyrdes, men de får ligeledes mulighed for at indgå i et kulturelt møde samt et generationsmøde med gymnasieeleverne. Et brobyggende møde, som både ældre og elever værdsætter.

Det, de ældre bringer, i form af uvurderlige madkundskaber, ro og hjertevarme, giver dem muligheden for aktivt at bidrage til andres glæde. De ældre udnytter igennem madfællesskabet deres ressourcer; nemlig kreativiteten ift. at udvikle måltider med de produkter, der er tilgængelige den pågældende dag, og de skaber således et dynamisk fællesskab. Desuden gør de noget godt for andre, da de varme måltider viderebringes til et lokalt kvindekrisecenter. Det sætter krav i form af ansvar og samarbejde, men det er også det som løfter fællesskabet og skaber projektets sammenhængskraft.

Madfællesskabet er blot to måneder efter opstart udtaget til at blive præsenteret på Caritas Europa Innovation Festival 2022. Visionen og måden projektet er bygget op på beskrives som en ledestjerne og innovativt indenfor socialt arbejde. I al sin enkelthed har vi fjernet det klassiske frivillighedsbegreb, da vi mener, at der i enhver bruger trods sårbarhed ligger ubrugte kompetencer og ressourcer gemt. I rette konstellation og trygge rammer kan dette transformeres og løfte ethvert menneske, der selv ønsker dette. Læs mere om anerkendelsen her.

Caritas Madfællesskab er et vidnesbyrd om et smukt samvirke bygget op omkring inddragelsen og engagementet fra lokale foreninger, institutioner og en organisation, hvor alle har bragt deres bedste med til bordet. De involverede parter er foruden Vesterbro Mad:

  • Seniormødrene under Bydelsmødrenes Ældrenetværk. En gruppe hjertevarme minoritetsældre, der på inspirerende vis sammensætter og producerer skønne og nærende måltider. Læs mere her.
  • Rysensteen Gymnasium stiller op med samfundsengagerede, nysgerrige og entusiastiske unge mennesker, der spiser sammen med madmødrene når de får fri fra skole. Derefter aflaster de kvinderne med opvask og bringer de lune måltider ud.
  • Det lokale kvindekrisecenter Den Åbne Dør hjælper os med at fordele måltider og de overskydende grønsager, således at beboerne får en fridag, og børnene mere tid med deres mødre. 
  • Caritas Danmark har som organisationen bragt gode ressourcer, gæstfrihed samt engagerede medarbejdere med sig og dermed været en uvurderlig sparringspartner og medudvikler af madfællesskabet. Læs mere om Caritas og madfællesskabet her.